Vyhledávání

Kontakt

Jóga pro každého
U studánky seděla, o.s.
Divadelní 16
737 01 Č. Těšín

+420 777 873 416

ustudankysedela@email.cz

FESTIVAL PRO TIBET

10.03.2010 11:54

Třetí ročník Festivalu pro Tibet ve Frýdku-Místku
 
Již po třetí se ve Frýdku-Místku bude konat , který pořádá občanské sdružení M.O.S.T.,se sídlem v Ostravě. Tato akce má za cíl nejen upozornit na porušování lidských práv ,ale také přiblížit himalájskou kulturu a nabídnout hlubší kulturní prožitek.

Festival zahájí koncert skupiny z Frýdku-Místku Za Hranicemi Ticha, jejíž muzika je postavena na alikvotním zpěvu za doprovodu tibetských mís a různých perkusí. Tento meditativní koncert se uskuteční 1.března.Vstupné 60 Kč.

Oproti minulým ročníkům bude letos novinkou několik večerních promítání filmů s Tibetskou a mu blízkou tématikou. U všech filmových večerů bude vstupné 50 Kč. Prvním takovým večerem bude 7.března(od 18:00) s filmy Dítě,které unesli Tibetu, Útěk přes Himaláje a za Himalájem. Dítě,které unesli Tibetu je film o mladistvém Pančhelamovi(významná duchovní funkce v Tibetu, který je spojen s nadějemi celého národa), který byl uvězněn na neznámém místě Čínským režimem. Filmy Útěk přes Himaláje a Za Himalájem jsou o Tibetských dětech, které jejich rodiče vypravili na nebezpečnou cestu do Nepálu, kde mají šanci na školní vzdělání v rámci své původní kultury.

10.března, na Den Tibetu, se bude konat další koncert. Tentokrát představí Tibetský hudebník a zpěvák Lobsang tradiční lidové písně své kultury za doprovodu tradiční tibetské loutny damňen..Jako doplněk bude promítání fotek krásného Malého Tibetu za doprovodu hry na sitár ostravského učitele kytary Vladimíra Galuska. Vstupné 70 Kč.

V pátek 14.března bude aktivista a bývalý disident Stanislav Penc přednášet na téma lidských práv a ekologie v Tibetu. Zaměří se v rámci své přednášky i na to, jak můžou běžní občané pomoci Tibetu. Vstupné 50 Kč.

V Pondělí 17.března ,v modrém salónku místecké knihovny, bude český buddhista Jan Buddhista povídat v přednášce nazvané Buddhismus v běžném životě o tom, co nabízí buddhismus současnému západnímu člověku pro jeho všední život. Vstupné 50 Kč.

V pátek 21. 3. bude mít besedu předseda občanského sdružení M.O.S.T., v níž povypráví o své cestě do Ladakhu-Malého Tibetu(mimo jiné do tamních buddhistických klášterů) a o projektu sdružení Kmotrovství na dálku, v rámci kterého mají češi možnost podpořit kláštery v této oblasti.Vstupné 50 Kč.

Další promítání filmů se odehraje 24.března, tentokrát budou mít zájemci možnost shlédnout duchovně zaměřené filmy od známých meditativních hudebníků Ireny a Vojtěcha Havlových. Konkrétně film Kumbamela o každoroční veliké duchovní slavnosti v Indii, film Agni o životě v Indických městech a vesnicích,s podkresem nahrávek tamní lidové hudby, které Havlovi pořídili na svých cestách, a film Puškar, spojující filmové a hudební umění, o místu, kde se podle pověstí zrodilo brahma,božské vědomí.